Pieczona kalarepa z hummusem to strzał w dziesiątkę, jeśli szukasz pomysłu na szybkie i zdrowe danie. Sprawdzi się zarówno jako lekki posiłek, jak i imprezowa przekąska. Kalarepa pieczona w niskiej temperaturze staje się delikatna, a hummus podkreśla jej smak i uzupełnia posiłek o solidną porcję białka. Co więcej, kalarepa z piekarnika zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak błonnik i witaminy. To niepozorne warzywo jest skarbnicą wartości odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety… w kreatywny sposób.
Lubisz hummus? Sprawdź przepis na wegetariańskie wrapy z hummusem i warzywami! >>>
Jak zrobić pieczoną kalarepę z hummusem? Zdrowy przepis, dzięki któremu wykorzystasz to niedoceniane warzywo
Co można zrobić z kalarepy na obiad? Kalarepa z piekarnika to doskonała propozycja dla osób, które szukają lekkich, a jednocześnie pełnowartościowych posiłków. To niskokaloryczne i zdrowe warzywo jest dobrym źródłem witaminy C. Zawiera również witaminy z grupy B, a także składniki mineralne – potas, wapń czy magnez. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, który możesz wykorzystać zamiast ziemniaków.
W naszym przepisie postanowiliśmy jednak połączyć ją z domowym hummusem – przygotowanym z ciecierzycy i tofu. Dzięki temu potrawa dostarcza również sporą ilość białka. Jeśli zastanawiasz się, z czym można jeść hummus, to oprócz pieczywa możesz połączyć go właśnie z warzywami – takimi jak kalarepa czy bób.
W ten sposób włączysz do swojej diety więcej wartościowych strączków. Regularne spożywanie warzyw strączkowych może wpłynąć na poprawę zdrowia, ponieważ są one bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik, ale są też źródłem białka. Dzięki nim twoje posiłki stają się nie tylko smaczne, ale również odżywcze. Kalarepa na obiad w połączeniu z hummusem z bobem to doskonały przykład dania, które łączy wiele fantastycznych właściwości.
Hummus w nietypowym wydaniu? Wypróbuj hummus dyniowy z prażoną kukurydzą! >>>
Napisz komentarz