Składniki

Składniki na hummus:

Pozostałe składniki:

  • 2 kalarepki ok. 320 g
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 160 g ugotowanego i obranego bobu
  • 60 g rzodkiewek
  • 10 g szczypiorku

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Pieczona kalarepa z hummusem to strzał w dziesiątkę, jeśli szukasz pomysłu na szybkie i zdrowe danie. Sprawdzi się zarówno jako lekki posiłek, jak i imprezowa przekąska. Kalarepa pieczona w niskiej temperaturze staje się delikatna, a hummus podkreśla jej smak i uzupełnia posiłek o solidną porcję białka. Co więcej, kalarepa z piekarnika zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak błonnik i witaminy. To niepozorne warzywo jest skarbnicą wartości odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety… w kreatywny sposób.

 

Lubisz hummus? Sprawdź przepis na wegetariańskie wrapy z hummusem i warzywami! >>>

Przygotowanie

Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 130 stopni (włącz termoobieg). Kalarepę obierz i pokrój na plastry o grubości około 2 mm – najlepiej użyj mandoliny. Pokrojone kalarepy wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, skrop oliwą i sokiem z cytryny, a następnie posól. Piecz przez 30 minut, a w połowie czasu obróć plastry na drugą stronę.

Krok 2: W międzyczasie przygotuj hummus. Zblenduj ciecierzycę z pastą tahini, czosnkiem, oliwą, liśćmi rzodkiewki i tofu. Dopraw solą, pieprzem i dodaj tyle wody, aby uzyskać kremową konsystencję.

przygotowanie hummusu z ciecierzycy

Krok 3: Wyłóż hummus na talerz, a na wierzchu ułóż pieczoną kalarepę, ugotowany bób, plasterki rzodkiewki oraz posiekany szczypiorek. Danie możesz podać z ulubionym pieczywem lub jeść solo.

kalarepa z piekarnika na hummusie

Krok 4: Smacznego! Przepis na pieczoną kalarepę możesz dopasować do swoich preferencji, dodając inne warzywa lub przyprawy. Jako dodatki świetnie sprawdzi się suszony tymianek, słonecznik czy przeciśnięty przez praskę czosnek.

kalarepa pieczona z hummusem

•ᴗ• Pieczona kalarepa z hummusem
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20ciecierzycy%20Bonduelle%20–%20wygodny%20i%20zdrowy%20dodatek%20do%20szybkich%20dań.

Cieciorka Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Cieciorka „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i dań z mięsem, do dań kuchni indyjskiej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Jak zrobić pieczoną kalarepę z hummusem? Zdrowy przepis, dzięki któremu wykorzystasz to niedoceniane warzywo

Co można zrobić z kalarepy na obiad? Kalarepa z piekarnika to doskonała propozycja dla osób, które szukają lekkich, a jednocześnie pełnowartościowych posiłków. To niskokaloryczne i zdrowe warzywo jest dobrym źródłem witaminy C. Zawiera również witaminy z grupy B, a także składniki mineralne – potas, wapń czy magnez. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, który możesz wykorzystać zamiast ziemniaków.

W naszym przepisie postanowiliśmy jednak połączyć ją z domowym hummusem – przygotowanym z ciecierzycy i tofu. Dzięki temu potrawa dostarcza również sporą ilość białka. Jeśli zastanawiasz się, z czym można jeść hummus, to oprócz pieczywa możesz połączyć go właśnie z warzywami – takimi jak kalarepa czy bób.

W ten sposób włączysz do swojej diety więcej wartościowych strączków. Regularne spożywanie warzyw strączkowych może wpłynąć na poprawę zdrowia, ponieważ są one bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik, ale są też źródłem białka. Dzięki nim twoje posiłki stają się nie tylko smaczne, ale również odżywcze. Kalarepa na obiad w połączeniu z hummusem z bobem to doskonały przykład dania, które łączy wiele fantastycznych właściwości.

Hummus w nietypowym wydaniu? Wypróbuj hummus dyniowy z prażoną kukurydzą! >>>

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sernik na zimno zdobiony świeżymi malinami i orzechami na drewnianym blacie – idealny deser do popołudniowej kawy.

Roślinny sernik z cieciorki

Wege sushi przepis

Wege sushi

Dwa soczyste burgery z grillowaną wołowiną, świeżymi pomidorami, sałatą i czerwoną cebulą, podane na drewnianej desce.

Burgery z soczewicy

Zobacz więcej takich przepisów