
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Fasolę przelać na sitku zimną wodą, odsączyć. Następnie zmiksować w malakserze z 1-2 jajkami na bardzo gładką masę.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać, po jednym, pozostałe jajka. Na koniec wmieszać kakao.
Fasolę połączyć z masą kakaowo-maślaną. Proszek do pieczenia wymieszać z mlekiem. Od razu dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 20×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, posypać czekoladą. Piec około 25 minut w 160°C (z termoobiegiem).
Przed krojeniem wystudzić.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej