
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Śledzie umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą. Moczymy przez około 2 godziny, po 1 godzinie zmieniając wodę.
Filety osuszamy, kroimy w kawałki.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w ćwiartki.
W misce łączymy śmietanę, majonez, sok z cytryny, chrzan. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Pieczarki kroimy w plasterki. Śledzie zalewamy sosem, dodajemy jajka i pieczarki. Delikatnie mieszamy. Przed podaniem odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej