Your browser does not support JavaScript!

Tymbaliki z karpia z groszkiem

Składniki

  • 1 puszka Groszku Bio Bonduelle 425 ml
  • 300 g karpia w dzwonkach
  • 500 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler naciowy, por)
  • 50 g śmietany 18%
  • 25 g tartego chrzanu
  • 10 g żelatyny w listkach (opcjonalnie w proszku)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Szczypta cukru
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Tymbaliki z karpia z groszkiem - Krok 1

Włoszczyznę myjemy, zalewamy 750 ml zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gotujemy bulion przez około 30-40 minut.

2.

Tymbaliki z karpia z groszkiem - Krok 2

Gotujący się bulion doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wkładamy oczyszczone dzwonka karpia i gotujemy kolejne 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy niewielką ilość soku z cytryny. Bulion przecedzamy.

3.

Tymbaliki z karpia z groszkiem - Krok 3

Żelatynę rozpuszczamy w 500 ml ciepłego bulionu (żelatynę w proszku wcześniej namaczamy). Do niewielkich kokilek lub foremek wsypujemy po porcji groszku i kawałki obranego z ości karpia. Zalewamy bulionem do pełna i wstawiamy do lodówki do stężenia.

4.

Tymbaliki z karpia z groszkiem - Krok 4

Śmietanę mieszamy z chrzanem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Sos podajemy do galaretek.

Smacznego!

Tymbaliki z karpia z groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.