
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Fasolę, powidła i jajka miksujemy w malakserze na gładką masę.
W garnku podgrzewamy olej kokosowy z cukrem. Dodajemy do masy fasolowej i miksujemy.
W misce łączymy mąkę, kakao i sodę. Dodajemy do masy fasolowej i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. W ciasto wciskamy suszone śliwki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C.
Wystudzone ciasto polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej