Your browser does not support JavaScript! Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Czerwonej fasoli „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 10 suszonych śliwek

  • 2 jajka

  • 1 tabliczka (100 g) czekolady

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej

  • 3 łyżki oleju kokosowego

  • 3 łyżki powideł śliwkowych

  • 3 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 1

Fasolę, powidła i jajka miksujemy w malakserze na gładką masę.

2

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 2

W garnku podgrzewamy olej kokosowy z cukrem. Dodajemy do masy fasolowej i miksujemy.

3

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 3

W misce łączymy mąkę, kakao i sodę. Dodajemy do masy fasolowej i delikatnie mieszamy.

4

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 4

Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. W ciasto wciskamy suszone śliwki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C.

5

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 5

Wystudzone ciasto polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

:)

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Iwona Zeidler

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu