Składniki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Sałatka warzywna z buraczkami - Składniki

Sałatka warzywna z buraczkami - Krok 1

Warzywa myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy.

Sałatka warzywna z buraczkami - Krok 2

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy.

Sałatka warzywna z buraczkami - Krok 3

Warzywa i jajka kroimy w niedużą kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy buraczki.

Sałatka warzywna z buraczkami - Krok 4

Składniki sałatki mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę warto schłodzić w lodówce.

Sałatka warzywna z buraczkami

•ᴗ• Sałatka warzywna z buraczkami
http://Puszka%20gotowanych%20buraczków%20na%20parze%20marki%20Bonduelle%20-%20idealny%20składnik%20do%20szybkiego%20i%20zdrowego%20posiłku.

Buraczki Ugotowane na Parze

Dzięki blanszowaniu na parze, a nie w wodzie, Buraczki charakteryzują się idealną konsystencją i smakiem, zachowują głęboki, rubinowy kolor i wiele wartości odżywczych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do ciepłych dań, zup i sałatek. Z odrobiną octu – tak, jak Polacy lubią najbardziej!

Sałatka na wiele okazji

Klasyczną sałatkę jarzynową przyrządza się w wielu polskich domach. Robi się ją z jarzyn, które pozostały po rosole, albo specjalnie na różne okazje. Nie ma uniwersalnego, najlepszego przepisu na tę sałatkę. Swój najlepszy przepis ma po prostu każda gospodyni. Czasem klasyczna sałatka z jarzyn ma w składzie cebulę, czasem kukurydzę albo groszek. Kilka składników jest jednak stałych – ziemniaki, jajko, marchewka. Dziś, w czasach dbałości o niskokaloryczne posiłki, majonez łączy się w klasycznej sałatce zazwyczaj z jogurtem. 

Kolorowo na stole

Zdarza się jednak, że przepis na tradycyjną sałatkę ulegnie modyfikacji. Coraz więcej osób stosuje dietę wegańską. Specjalnie dla nich powstała receptura, która nieco odbiega od przepisu na tradycyjną sałatkę jarzynową. W skład takiej wegańskiej sałatki jarzynowej, zamiast majonezu, wchodzi naturalny napój sojowy. Warzywa pozostają oczywiście niezmienne. Z kolei w zielonej sałatce jarzynowej jako sos stosuje się oliwę z oliwek. Bardziej kolorowo robi się na stole, gdy podamy gościom warzywną sałatkę z dodatkiem buraczków. To mocno zmodyfikowany przepis na tradycyjną sałatkę. Niezależnie od składników, wielbiciele tej potrawy zawsze znajdą coś dla siebie.   

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zupa krem z posiekanymi orzechami i świeżą pietruszką, podana z chrupiącym chlebem na lnianej serwetce.

Pasta z białej fasoli i orzechów włoskich

Tartaletki serowe z kukurydzą i pomidorami

Tartaletki serowe z kukurydzą i pomidorami

Karp w galarecie z kukurydzą i papryką

Karp w galarecie z kukurydzą i papryką

Zobacz więcej takich przepisów