
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywa myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy.
Warzywa i jajka kroimy w niedużą kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy buraczki.
Składniki sałatki mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę warto schłodzić w lodówce.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej