Sałatka na wiele okazji
Klasyczną sałatkę jarzynową przyrządza się w wielu polskich domach. Robi się ją z jarzyn, które pozostały po rosole, albo specjalnie na różne okazje. Nie ma uniwersalnego, najlepszego przepisu na tę sałatkę. Swój najlepszy przepis ma po prostu każda gospodyni. Czasem klasyczna sałatka z jarzyn ma w składzie cebulę, czasem kukurydzę albo groszek. Kilka składników jest jednak stałych – ziemniaki, jajko, marchewka. Dziś, w czasach dbałości o niskokaloryczne posiłki, majonez łączy się w klasycznej sałatce zazwyczaj z jogurtem.
Kolorowo na stole
Zdarza się jednak, że przepis na tradycyjną sałatkę ulegnie modyfikacji. Coraz więcej osób stosuje dietę wegańską. Specjalnie dla nich powstała receptura, która nieco odbiega od przepisu na tradycyjną sałatkę jarzynową. W skład takiej wegańskiej sałatki jarzynowej, zamiast majonezu, wchodzi naturalny napój sojowy. Warzywa pozostają oczywiście niezmienne. Z kolei w zielonej sałatce jarzynowej jako sos stosuje się oliwę z oliwek. Bardziej kolorowo robi się na stole, gdy podamy gościom warzywną sałatkę z dodatkiem buraczków. To mocno zmodyfikowany przepis na tradycyjną sałatkę. Niezależnie od składników, wielbiciele tej potrawy zawsze znajdą coś dla siebie.
Napisz komentarz