
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Jajka ubijamy z 170 g cukru na puszystą masę. Następnie wlewamy wąską strużką olej, nie przerywając ubijania.
Dodajemy rozmrożony i zmiksowany szpinak oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy o śred. 23-24 cm i pieczemy około 45 minut w 180℃.
Osączoną z zalewy kukurydzę miksujemy na gładki mus. Wlewamy śmietankę, dodajemy 50 g cukru. Podgrzewamy kilka minut. Do gorącej śmietanki dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy i schładzamy do momentu, aż panna cotta zacznie tężeć.
Wystudzone ciasto kroimy ostrym nożem w taki sposób, by ściąć wypukły wierzch. Na spód wylewamy mocno tężejącą panna cottę. Pozostałe ciasto kruszymy i posypujemy obficie wierzch. Dekorujemy borówkami.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej