
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 4 godz.
- średnie
Rozmrożony szpinak osączyć, dokładnie zmiksować z połową oleju.
Jajka ubić z cukrem na jasną, bardzo puszystą masę.
Do ubitych jajek cienką strużką dolewać olej. Dodać masę szpinakową. Zmiksować.
Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy (20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160°C z termoobiegiem przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto wystygnie, odciąć poziomo ok. 1/3 ciasta od góry.
Odciętą 1/3 ciasta pokruszyć na kawałki.
Większy kawałek ponownie ułożyć w blaszce. Śmietanę ubić z mascarpone na gęsty krem, wymieszać z cukrem pudrem. Kremem posmarować ciasto, posypać zielonymi okruchami, posypać owocami. Schłodzić przez min. 3 godziny.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej