Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Krem

  • 400 g owoców leśnych

  • 250 g serka mascarpone

  • 500 ml śmietany 36%

  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

  • Cukier puder do smaku (3-5 łyżek)

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Ciasto szpinakowe z kremem i owocami leśnymi - Krok 1

Rozmrożony szpinak osączyć, dokładnie zmiksować z połową oleju.

2

Ciasto szpinakowe z kremem i owocami leśnymi - Krok 2

Jajka ubić z cukrem na jasną, bardzo puszystą masę.

3

Ciasto szpinakowe z kremem i owocami leśnymi - Krok 3

Do ubitych jajek cienką strużką dolewać olej. Dodać masę szpinakową. Zmiksować.

4

Ciasto szpinakowe z kremem i owocami leśnymi - Krok 4

Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia.

5

Ciasto szpinakowe z kremem i owocami leśnymi - Krok 5

Ciasto przełożyć do formy (20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160°C z termoobiegiem przez 35-40 minut (do suchego patyczka).

6

Ciasto szpinakowe z kremem i owocami leśnymi - Krok 6

Gdy ciasto wystygnie, odciąć poziomo ok. 1/3 ciasta od góry.

7

Ciasto szpinakowe z kremem i owocami leśnymi - Krok 7

Odciętą 1/3 ciasta pokruszyć na kawałki.

8

Ciasto szpinakowe z kremem i owocami leśnymi - Krok 8

Większy kawałek ponownie ułożyć w blaszce. Śmietanę ubić z mascarpone na gęsty krem, wymieszać z cukrem pudrem. Kremem posmarować ciasto, posypać zielonymi okruchami, posypać owocami. Schłodzić przez min. 3 godziny.

:)

Ciasto szpinakowe z kremem i owocami leśnymi

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu