
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- średnie
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą według wskazówek producenta. Podsmażyć na oliwie. Odstawić na bok.
Przygotować sos. Do niewielkiego słoika lub butelki wlać sok z limonki, syrop z agawy, oliwę. Dodać posiekane jalapeno i ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie zamknąć i wstrząsnąć, żeby składniki dobrze się połączyły.
Fasolę dokładnie osączyć z zalewy. Pomidorki przekroić na połówki. Awokado pokroić w kostkę.
Przygotowane składniki połączyć z kurczakiem, rukolą i sosem.
Sałatką napełnić muszle.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej