
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
W dużej misce wymieszać migdały, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Odstawić na bok.
Fasolę przełożyć do malaksera. Zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodając po jednym jajku.
Do masy dodać roztopione masło, wymieszać.
Sypkie składniki połączyć z płynnymi, wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20-22cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min. w 180°C.
Gdy ciasto wystygnie, ubić śmietanę. Dodać do smaku cukier puder, wymieszać. Ubitą śmietanę rozłożyć na cieście, posypać malinami.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej