
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
W dużej misce wymieszać migdały, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Odstawić na bok.
Fasolę przełożyć do malaksera. Zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodając po jednym jajku.
Do masy dodać roztopione masło, wymieszać.
Sypkie składniki połączyć z płynnymi, wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20-22cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min. w 180°C.
Gdy ciasto wystygnie, ubić śmietanę. Dodać do smaku cukier puder, wymieszać. Ubitą śmietanę rozłożyć na cieście, posypać malinami.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej