Your browser does not support JavaScript! Ciasto z fasoli cannellini - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Dodatkowo:

  • 250 g malin

  • 200 g śmietanki 30% lub 36%

  • Cukier puder do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Ciasto z fasoli cannellini - Krok 1

W dużej misce wymieszać migdały, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Odstawić na bok.

2

Ciasto z fasoli cannellini - Krok 2

Fasolę przełożyć do malaksera. Zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodając po jednym jajku.

3

Ciasto z fasoli cannellini - Krok 3

Do masy dodać roztopione masło, wymieszać.

4

Ciasto z fasoli cannellini - Krok 4

Sypkie składniki połączyć z płynnymi, wymieszać.

5

Ciasto z fasoli cannellini - Krok 5

Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20-22cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min. w 180°C.

6

Ciasto z fasoli cannellini - Krok 6

Gdy ciasto wystygnie, ubić śmietanę. Dodać do smaku cukier puder, wymieszać. Ubitą śmietanę rozłożyć na cieście, posypać malinami.

:)

Ciasto z fasoli cannellini

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu