
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Szpinak rozmrażamy na sicie, a następnie dokładnie odciskamy z wody.
Odciśnięty szpinak miksujemy z żółtkami na mus, a następnie dodajemy mąkę. Białka ubijamy z 40 g cukru pudru.
Do masy szpinakowej dodajemy białka i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy na blachę piekarnikową wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach C lub do momentu, aż ciasto będzie sprężyste. Jeszcze ciepłe wykładamy na czystą ściereczkę, zdejmujemy pergamin i rolujemy. Pozostawiamy do wystygnięcia.
W niewielkiej ilości śmietanki namaczamy żelatynę. Pozostałą kremówkę ubijamy na sztywno z 20 g cukru pudru. Następnie dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę lekko podgrzewamy i również dodajemy do kremu. Mieszamy.
Ciasto szpinakowe rozwijamy ze ściereczki. Smarujemy kremem i układamy cząstki mandarynek. Ponownie rolujemy i schładzamy.
Kroimy przed podaniem na plastry.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej