Your browser does not support JavaScript! Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 400 g Szpinaku w liściach Bonduelle

  • 70 g cukru pudru

  • 40 g mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%

  • 200 g ricotty

  • 10 g żelatyny

  • 200 g mandarynek

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)


Przygotowanie

1

Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami - Krok 1

Szpinak rozmrażamy na sicie, a następnie dokładnie odciskamy z wody.

2

Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami - Krok 2

Odciśnięty szpinak miksujemy z żółtkami na mus, a następnie dodajemy mąkę. Białka ubijamy z 40 g cukru pudru.

3

Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami - Krok 3

Do masy szpinakowej dodajemy białka i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy na blachę piekarnikową wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach C lub do momentu, aż ciasto będzie sprężyste. Jeszcze ciepłe wykładamy na czystą ściereczkę, zdejmujemy pergamin i rolujemy. Pozostawiamy do wystygnięcia.

4

Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami - Krok 4

W niewielkiej ilości śmietanki namaczamy żelatynę. Pozostałą kremówkę ubijamy na sztywno z 20 g cukru pudru. Następnie dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę lekko podgrzewamy i również dodajemy do kremu. Mieszamy.
Ciasto szpinakowe rozwijamy ze ściereczki. Smarujemy kremem i układamy cząstki mandarynek. Ponownie rolujemy i schładzamy.

5

Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami - Krok 5

Kroimy przed podaniem na plastry.

:)

Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu