
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy.
Jajka kroimy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy żółtka i odkładamy do miseczki.
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Żółtka rozgniatamy przy pomocy widelca.
W misce umieszczamy żółtka, szczypiorek, ¾ sera. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Dokładamy osączony groszek. Mieszamy. Połówki jajek napełniamy farszem. Dekorujemy pozostałym serem.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej