
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Opłukaną kukurydzę blendujemy na gładką masę.
Do kukurydzy dodajemy jajka oraz mleczko kokosowe i miksujemy.
Do mokrych składników, cały czas miksując masę, powoli wlewamy roztopione masło, a następnie dodajemy suche składniki – cukier, mąkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia.
Dodajemy do ciasta rodzynki i mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do formy o średnicy 20 cm. Pieczemy 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej