
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Cebulkę kroimy z kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy lekko rozmrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy krótko. Na koniec doprawiamy do smaku solą i obficie pieprzem.
Do podsmażonego szpinaku dodajemy ricottę i mieszamy. W osobnym garnku podgrzewamy leczo pieczarkowe.
Przygotowanym farszem nadziewamy ugotowany al dente makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym wypełnionym do połowy ciepłym leczo.
Całość posypujemy startym parmezanem i zapiekamy 10-15 minut pod grillem.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej