Wszystkie przyprawy (paprykę, chili, kmin, kolendrę, cynamon, kurkumę, ziele angielskie, koper włoski) mieszamy i tłuczemy w moździerzu lub mielimy w młynku.
Soczewicę odcedzamy z zalewy. Dodajemy 1/2 jajka, koncentrat pomidorowy, 1,5 łyżeczki przygotowanej mieszanki przypraw, sól i pieprz. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy łyżkę mąki.
Zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki wielkości orzechów włoskich.
Pomidory kroimy na duże kawałki. Dodajemy ząbki czosnku i pokrojoną cebulę. Całość polewamy oliwą i doprawiamy solą oraz 2 łyżeczkami mieszanki przypraw. Mieszamy i pieczemy przez około 20-25 minut w 200ºC.
Upieczone pomidory przelewamy na patelnię i lekko redukujemy nadmiar płynu. Na drugiej patelni smażymy kotleciki z soczewicy na oleju.
Sos przecieramy przez sito, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kotleciki i jeszcze raz lekko podgrzewamy.
Napisz komentarz