Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1/2 jajka

  • 750 g mięsistych pomidorów

  • 100 g czerwonej cebuli

  • 85 g mąki pszennej

  • 20 g orzeszków piniowych

  • 15 g koncentratu pomidorowego

  • 100 ml oleju do smażenia

  • 80 ml oliwy

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka nasion kolendry

  • 1/2 łyżeczki mielonego chili

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

  • Sól, pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym - Krok 1

Wszystkie przyprawy (paprykę, chili, kmin, kolendrę, cynamon, kurkumę, ziele angielskie, koper włoski) mieszamy i tłuczemy w moździerzu lub mielimy w młynku.

2

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym - Krok 2

Soczewicę odcedzamy z zalewy. Dodajemy 1/2 jajka, koncentrat pomidorowy, 1,5 łyżeczki przygotowanej mieszanki przypraw, sól i pieprz. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy łyżkę mąki.

3

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym - Krok 3

Zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki wielkości orzechów włoskich.

4

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym - Krok 4

Pomidory kroimy na duże kawałki. Dodajemy ząbki czosnku i pokrojoną cebulę. Całość polewamy oliwą i doprawiamy solą oraz 2 łyżeczkami mieszanki przypraw. Mieszamy i pieczemy przez około 20-25 minut w 200ºC.

5

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym - Krok 5

Upieczone pomidory przelewamy na patelnię i lekko redukujemy nadmiar płynu. Na drugiej patelni smażymy kotleciki z soczewicy na oleju.

6

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym - Krok 6

Sos przecieramy przez sito, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kotleciki i jeszcze raz lekko podgrzewamy.

:)

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu