Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 jajka
  • 750 g mięsistych pomidorów
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 85 g mąki pszennej
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 100 ml oleju do smażenia
  • 80 ml oliwy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • Sól, pieprz do smaku

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym - Składniki

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym - Krok 1

Wszystkie przyprawy (paprykę, chili, kmin, kolendrę, cynamon, kurkumę, ziele angielskie, koper włoski) mieszamy i tłuczemy w moździerzu lub mielimy w młynku.

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym - Krok 2

Soczewicę odcedzamy z zalewy. Dodajemy 1/2 jajka, koncentrat pomidorowy, 1,5 łyżeczki przygotowanej mieszanki przypraw, sól i pieprz. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy łyżkę mąki.

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym - Krok 3

Zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki wielkości orzechów włoskich.

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym - Krok 4

Pomidory kroimy na duże kawałki. Dodajemy ząbki czosnku i pokrojoną cebulę. Całość polewamy oliwą i doprawiamy solą oraz 2 łyżeczkami mieszanki przypraw. Mieszamy i pieczemy przez około 20-25 minut w 200ºC.

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym - Krok 5

Upieczone pomidory przelewamy na patelnię i lekko redukujemy nadmiar płynu. Na drugiej patelni smażymy kotleciki z soczewicy na oleju.

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym - Krok 6

Sos przecieramy przez sito, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kotleciki i jeszcze raz lekko podgrzewamy.

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

•ᴗ• Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Babka ziemniaczana z sałatką z buraczków z chrzanem na ciepło

Babka ziemniaczana z sałatką z buraczków z chrzanem na ciepło

Kimchi z kiełkami fasoli mung

Kimchi z kiełkami fasoli mung

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Krem z zielonych warzyw

Zobacz więcej takich przepisów