Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • Kukurydza Bonduelle Porcja na Raz (2×106 ml)

  • 1,2 l oleju do smażenia

  • 250 g parówek dobrej jakości

  • 125 ml mleka

  • 100 g mąki kukurydzianej

  • 100 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • Sól i pieprz

  • Patyczki do szaszłyków

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Corn dogi z kukurydzą - Krok 1

Obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy pieprz cayenne, sól oraz pieprz, mleko oraz jajko. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

2

Corn dogi z kukurydzą - Krok 2

Do przygotowanego ciasta dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i jeszcze raz mieszamy.

3

Corn dogi z kukurydzą - Krok 3

Parówki nabijamy na patyczki do szaszłyków.

4

Corn dogi z kukurydzą - Krok 4

Olej rozgrzewamy w niedużym garnku do temp. 140℃.

5

Corn dogi z kukurydzą - Krok 5

Parówki obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.

:)

Corn dogi z kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu