
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Mięso makreli oddzielamy starannie od skóry i ości.
Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy ze skorupek.
Jajka kroimy w kostkę. Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy. Makrelę dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
Dodajemy osączoną kukurydzę z chili i kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę z makreli i kukurydzy podajemy z dodatkiem pieczywa.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej