
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Twaróg przekładamy do miseczki i dokładnie rozgniatamy widelcem.
Groszek osączamy. Cebulkę i szczypior drobno siekamy. Umyte i oczyszczone rzodkiewki kroimy w kostkę.
Do twarogu dodajemy kwaśną śmietanę, doprawiamy solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Mieszamy do połączenia.
Do twarogu dodajemy groszek, rzodkiewkę, cebulkę i szczypior. Delikatnie mieszamy. Twarożek z groszkiem i rzodkiewką podajemy z dodatkiem pieczywa.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej