Your browser does not support JavaScript! Cukinia faszerowana mieloną wołowiną, papryką, pomidorami i fasolą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • Czarna fasola Bonduelle Porcja na raz (2 x 106 ml)

  • 250 g mielonej wołowiny

  • 6 plasterków żółtego sera

  • 5 łyżek passaty

  • 1 cukinia

  • 1 czerwona papryka

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

  • 1 łyżeczka posiekanych listków oregano

  • Sól i pieprz do smaku

  • Kilka listków bazylii

  • Olej do smażenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Cukinia faszerowana mieloną wołowiną, papryką, pomidorami i fasolą - Krok 1

Cukinię kroimy na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek. Oprószamy warzywo solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wnętrze cukinii osuszamy papierowym ręcznikiem.

2

Cukinia faszerowana mieloną wołowiną, papryką, pomidorami i fasolą - Krok 2

Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy wołowinę, smażymy dalej przez 5 minut. Wlewamy passatę, dodajemy listki oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy mieloną paprykę. Gotujemy przez około 5 minut.

3

Cukinia faszerowana mieloną wołowiną, papryką, pomidorami i fasolą - Krok 3

Zawartość patelni przekładamy do dwóch połówek cukinii.

4

Cukinia faszerowana mieloną wołowiną, papryką, pomidorami i fasolą - Krok 4

Posypujemy porwanymi listkami bazylii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy przez około 30 minut lub dłużej do miękkości cukinii. Na 5 minut przed końcem na wierzchu układamy plastry sera.

:)

Cukinia faszerowana mieloną wołowiną, papryką, pomidorami i fasolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu