
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Cukinię kroimy na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek. Oprószamy warzywo solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wnętrze cukinii osuszamy papierowym ręcznikiem.
Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy wołowinę, smażymy dalej przez 5 minut. Wlewamy passatę, dodajemy listki oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy mieloną paprykę. Gotujemy przez około 5 minut.
Zawartość patelni przekładamy do dwóch połówek cukinii.
Posypujemy porwanymi listkami bazylii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy przez około 30 minut lub dłużej do miękkości cukinii. Na 5 minut przed końcem na wierzchu układamy plastry sera.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej