
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Ogórek przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środek z pestkami, pokroić w półksiężyce.
Groszek osączyć z zalewy. Cebulę pokroić w piórka. Miętę posiekać (drobne listki odłożyć do dekoracji).
Przygotować dressing. Sok z limonki wymieszać z olejem, miodem i drobno startym czosnkiem. Dodać posiekaną miętę, doprawić do smaku solą.
W misce połączyć wszystkie składniki sałatki z dressingiem. Od razu podawać.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej