Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża marchew
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ⅓ szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Garść świeżej bazylii
  • Tarty parmezan
  • Sól, pieprz do smaku

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Wegańskie bolognese z soczewicą - Składniki

Wegańskie bolognese z soczewicą - Krok 1

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na oliwie z oliwek, aż warzywa będą miękkie.

Wegańskie bolognese z soczewicą - Krok 2

Dodać pomidory z puszki, wodę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i oregano. Dusić, aż sos zgęstnieje.

Wegańskie bolognese z soczewicą - Krok 3

Dodać soczewicę i przyprawić do smaku.

Wegańskie bolognese z soczewicą - Krok 4

Makaron ugotować, na wierzchu ułożyć sos, przybrać porwanymi listkami bazylii i parmezanem.

Wegańskie bolognese z soczewicą

•ᴗ• Wegańskie bolognese z soczewicą
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20soczewicy%20marki%20Bonduelle.

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Komentarze 4

  • Katarzyna
    16 lutego 2022 o 16:37

    Najlepsze spaghetti jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Dziękuję za ten przepis ! ❤️

    • Warzywne Inspiracje
      16 lutego 2022 o 16:54

      Wspaniała wiadomość, dziękujemy!

  • B0hna
    6 kwietnia 2022 o 10:28

    Bardzo dobre :3 smakuje też wybrednym mięsożercom 😉

    • Warzywne Inspiracje
      6 kwietnia 2022 o 10:50

      Wspaniale <3 Tak, soczewica ma w sobie to coś! Doskonale sprawdzi się też jako dodatek do lasagne oraz farsz do pierogów czy pasztecików. I mięsożercy bardzo sobie chwalą!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Szybkie kotleciki z ciecierzycy i kuskusu

Szybkie kotleciki z ciecierzycy i kuskusu

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym

Kotleciki z kaszy i marchewki

Kotleciki z kaszy i marchewki

Zobacz więcej takich przepisów