Your browser does not support JavaScript! Wegańskie bolognese z soczewicą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 250 g makaronu spaghetti

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 nieduża marchew

  • 1 średnia cebula

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • ⅓ szklanki wody

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • Garść świeżej bazylii

  • Tarty parmezan

  • Sól, pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)


Przygotowanie

1

Wegańskie bolognese z soczewicą - Krok 1

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na oliwie z oliwek, aż warzywa będą miękkie.

2

Wegańskie bolognese z soczewicą - Krok 2

Dodać pomidory z puszki, wodę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i oregano. Dusić, aż sos zgęstnieje.

3

Wegańskie bolognese z soczewicą - Krok 3

Dodać soczewicę i przyprawić do smaku.

4

Wegańskie bolognese z soczewicą - Krok 4

Makaron ugotować, na wierzchu ułożyć sos, przybrać porwanymi listkami bazylii i parmezanem.

:)

Wegańskie bolognese z soczewicą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu