
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Z mąki, masła, 1 jajka i 1 żółtka, śmietany oraz ½ łyżeczki soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy 30 minut w lodówce.
Szpinak przesmażamy z 2 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny do smaku. Studzimy.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego kółka o średnicy 10-12cm.
Krążki wypełniamy porcją szpinaku i 1 suszonym pomidorem w całości. Zlepiamy jak pierogi. Smarujemy lekko rozkłóconym białkiem i pieczemy w temp. 190℃ około 20 minut.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej