Kruche paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kruche paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki

  • 400 g szpinaku w liściach Bonduelle
  • 350 g mąki pszennej
  • 120 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 100 g masła
  • 60 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cytryny
  • Kilka gałązek tymianku
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Kruche paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - Składniki

Kruche paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - Krok 1

Z mąki, masła, 1 jajka i 1 żółtka, śmietany oraz ½ łyżeczki soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy 30 minut w lodówce.

Kruche paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - Krok 2

Szpinak przesmażamy z 2 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny do smaku. Studzimy.

Kruche paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - Krok 3

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego kółka o średnicy 10-12cm.

Kruche paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - Krok 4

Krążki wypełniamy porcją szpinaku i 1 suszonym pomidorem w całości. Zlepiamy jak pierogi. Smarujemy lekko rozkłóconym białkiem i pieczemy w temp. 190℃ około 20 minut.

Kruche paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

•ᴗ• Zdjęcie Warzywne Inspiracje
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Szpinak w liściach.

Szpinaki od Bonduelle zbierane są, gdy listki są jeszcze młode – to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Indywidualne mrożenie listków nadaje im idealny smak i kolor, a wygodne porcje w opakowaniu pozwalają na wybór takiej ilości – jaka jest Ci potrzebna.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem

Orzechowe ciasteczka z cieciorki

Orzechowe ciasteczka z cieciorki

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Zobacz więcej takich przepisów