Your browser does not support JavaScript!

Kruche paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki

  • 400 g szpinaku w liściach Bonduelle
  • 350 g mąki pszennej
  • 120 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 100 g masła
  • 60 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cytryny
  • Kilka gałązek tymianku
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Kruche paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - Krok 1

Z mąki, masła, 1 jajka i 1 żółtka, śmietany oraz ½ łyżeczki soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy 30 minut w lodówce.

2.

Kruche paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - Krok 2

Szpinak przesmażamy z 2 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny do smaku. Studzimy.

3.

Kruche paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - Krok 3

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego kółka o średnicy 10-12cm.

4.

Kruche paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - Krok 4

Krążki wypełniamy porcją szpinaku i 1 suszonym pomidorem w całości. Zlepiamy jak pierogi. Smarujemy lekko rozkłóconym białkiem i pieczemy w temp. 190℃ około 20 minut.

Smacznego!

Kruche paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.