
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kurczaka i cukinię kroimy w kostkę. Por drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka, krótko przesmażamy. Dodajemy cukinię i pora, przesmażamy.
Wlewamy pomidory, około 1/3 szklanki wody. Dodajemy listki tymianku i porwane liście bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia przez około 15 minut lub dłużej do preferowanej miękkości cukinii.
Dodajemy osączoną ciecierzycę, podgrzewamy przez 3 minuty.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podajemy jako dodatek do potrawy.
Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej