
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Ugotować kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Małą łyżeczką wydrążyć środek z pestkami. Każdą połówkę cukinii skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Osączyć na sicie zawartość puszki z mieszanką meksykańską. Posiekać natkę pietruszki i wydrążony miąższ.
Wymieszać ugotowaną kaszę jaglaną z mieszanką meksykańską, posiekaną natką pietruszki, miąższem z cukinii i startym serem. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem napełnić podpieczone cukinie. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej