
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Na patelni szklimy cebulę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek oraz obrane i pokrojone warzywa oraz fasolkę i dusimy przez około 10 minut.
Dodajemy posiekane orzechy włoskie i jeszcze przez chwilę dusimy.
W trakcie, gdy warzywa się duszą, gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie przygotowujemy masło szałwiowe, podgrzewając klarowane masło na małym ogniu i dodając posiekane zioła i przyprawy.
Kiedy makaron będzie gotowy (odcedzony) dodajemy do niego warzywa i polewamy całość masłem szałwiowym.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej