Your browser does not support JavaScript!

Placki ziemniaczane z jajkiem w koszulce z salsą z kukurydzy

Składniki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Placki ziemniaczane z jajkiem w koszulce z salsą z kukurydzy - Krok 1

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem z połową cebuli i czosnkiem. Dodajemy mąkę oraz 1 jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.

2.

Placki ziemniaczane z jajkiem w koszulce z salsą z kukurydzy - Krok 2

180 ml oleju rozgrzewamy na patelni. Smażymy placki ziemniaczane na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu osączamy je z nadmiaru tłuszczu.

3.

Placki ziemniaczane z jajkiem w koszulce z salsą z kukurydzy - Krok 3

Do osączonej kukurydzy dodajemy resztę drobno posiekanej cebuli oraz koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrapiamy pozostałym olejem i octem.

4.

Placki ziemniaczane z jajkiem w koszulce z salsą z kukurydzy - Krok 4

Do niskiego rondelka wlewamy 3-4 cm wody. Zagotowujemy. Dolewamy 40 ml octu. Mieszamy energicznie wodę, aby utworzył się wir w garnku. Do środka wirującej wody wbijamy jajko i gotujemy 3-4 minuty. W ten sam sposób gotujemy 3 kolejne jajka.

Smacznego!

Placki ziemniaczane z jajkiem w koszulce z salsą z kukurydzy

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.