
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Cebulę siekamy i szklimy na maśle.
Dodajemy odsączone z zalewy pieczarki i dusimy około 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę.
Cykorie nacieramy niewielką ilością soli, obwijamy plastrami szynki parmeńskiej i układamy w żaroodpornym naczyniu.
Całość zalewamy sosem pieczarkowym i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy około 30 minut. Opcjonalnie możemy posypać startym żółtym serem.
Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorek.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej