
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Fasolę odcedzić z zalewy, przełożyć do miski. Zmiksować na gładką masę z czosnkiem i tymiankiem.
Połowę oliwek drobno posiekać, wymieszać ze zmiksowaną pastą. Pozostałe pokroić w plasterki, odstawić na bok.
Pastę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połączyć z oliwą.
Kawałki chleba posmarować pastą fasolową. Na wierzchu ułożyć plasterki oliwek. Udekorować tymiankiem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej