
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Fasolę odcedzić z zalewy, przełożyć do miski. Zmiksować na gładką masę z czosnkiem i tymiankiem.
Połowę oliwek drobno posiekać, wymieszać ze zmiksowaną pastą. Pozostałe pokroić w plasterki, odstawić na bok.
Pastę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połączyć z oliwą.
Kawałki chleba posmarować pastą fasolową. Na wierzchu ułożyć plasterki oliwek. Udekorować tymiankiem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej