
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Cykorię kroimy na pół i układamy na dnie garnka. Oprószamy solą i cukrem i wlewamy niewielką ilość wody – tyle, aby cykoria była w połowa zanurzona. Gotujemy pod przykryciem 10-12 minut na niewielkim ogniu. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z ognia. Zostawiamy 1-2 minuty pod przykryciem, a następnie dokładnie osączamy z wody.
W niewielkim garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy, podsmażając chwilę. Nie rumienimy.
Do gorącej zasmażki wlewamy stopniowo zimne mleko, mieszając rózgą, aby nie utworzyły się grudki. Doprawiamy gałką, białym pieprzem i lekko solą. Dodajemy liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając.
Sos beszamelowy zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty ser i płatki chili. Mieszamy, aż ser się roztopi.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy kilka łyżek sosu i posypujemy połową kukurydzy. Układamy połówki cykorii i zalewamy pozostałym beszamelem. Posypujemy kukurydzą i zapiekamy około 20 minut w 180°C.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej