Your browser does not support JavaScript! Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml

  • 400 g świeżej cykorii

  • 300 ml mleka

  • 50 g tartego sera grana padano

  • 25 g masła

  • 25 g mąki pszennej

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • ⅓ łyżeczki płatków chili

  • 1 liść laurowy

  • Szczypta gałki muszkatołowej

  • Szczypta cukru

  • Sól, biały pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Krok 1

Cykorię kroimy na pół i układamy na dnie garnka. Oprószamy solą i cukrem i wlewamy niewielką ilość wody – tyle, aby cykoria była w połowa zanurzona. Gotujemy pod przykryciem 10-12 minut na niewielkim ogniu. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z ognia. Zostawiamy 1-2 minuty pod przykryciem, a następnie dokładnie osączamy z wody.

2

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Krok 2

W niewielkim garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy, podsmażając chwilę. Nie rumienimy.

3

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Krok 3

Do gorącej zasmażki wlewamy stopniowo zimne mleko, mieszając rózgą, aby nie utworzyły się grudki. Doprawiamy gałką, białym pieprzem i lekko solą. Dodajemy liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając.

4

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Krok 4

Sos beszamelowy zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty ser i płatki chili. Mieszamy, aż ser się roztopi.

5

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Krok 5

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy kilka łyżek sosu i posypujemy połową kukurydzy. Układamy połówki cykorii i zalewamy pozostałym beszamelem. Posypujemy kukurydzą i zapiekamy około 20 minut w 180°C.

:)

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu