Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 400 g świeżej cykorii
  • 300 ml mleka
  • 50 g tartego sera grana padano
  • 25 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ⅓ łyżeczki płatków chili
  • 1 liść laurowy
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta cukru
  • Sól, biały pieprz do smaku

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Składniki

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Krok 1

Cykorię kroimy na pół i układamy na dnie garnka. Oprószamy solą i cukrem i wlewamy niewielką ilość wody – tyle, aby cykoria była w połowa zanurzona. Gotujemy pod przykryciem 10-12 minut na niewielkim ogniu. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z ognia. Zostawiamy 1-2 minuty pod przykryciem, a następnie dokładnie osączamy z wody.

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Krok 2

W niewielkim garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy, podsmażając chwilę. Nie rumienimy.

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Krok 3

Do gorącej zasmażki wlewamy stopniowo zimne mleko, mieszając rózgą, aby nie utworzyły się grudki. Doprawiamy gałką, białym pieprzem i lekko solą. Dodajemy liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając.

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Krok 4

Sos beszamelowy zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty ser i płatki chili. Mieszamy, aż ser się roztopi.

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Krok 5

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy kilka łyżek sosu i posypujemy połową kukurydzy. Układamy połówki cykorii i zalewamy pozostałym beszamelem. Posypujemy kukurydzą i zapiekamy około 20 minut w 180°C.

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą

•ᴗ• Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Kukurydza Złocista Bez Pozostałości Pestycydów

Kukurydza Złocista Bonduelle to naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze. Kukurydza Bonduelle to idealny dodatek do zielonej sałaty, faszerowanej papryki, kuchni meksykańskiej czy zup, ale świetnie smakuje też sama, najlepiej z masłem i solą na ciepło.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Minipizze z bakłażana z pieczarkami i kukurydzą z groszkiem

Minipizze z bakłażana z pieczarkami i kukurydzą z groszkiem

Fasolka szparagowa z kurkami i jajkiem w koszulce

Fasolka szparagowa z kurkami i jajkiem w koszulce

Sałatka z pieczonej marchewki, ciecierzycy i sera feta

Sałatka z pieczonej marchewki, ciecierzycy i sera feta

Zobacz więcej takich przepisów