
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Oliwki kroimy na połówki.
Ser kroimy w mniejsze kawałki.
Rukolę wrzucamy do miski, dodajemy odsączoną kukurydzę, oliwki, ser i delikatnie mieszamy.
W miseczce mieszamy łyżkę miodu z octem i szczyptą soli. Dodajemy musztardę, oliwę i pieprz. Mieszamy na gładką masę.
Polewamy od razu sałatę gotowym sosem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej