Your browser does not support JavaScript! Sałatka makaronowa z białą fasolą i tuńczykiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Białej fasoli Cannellini Gotowane Na Parze Bonduelle

  • 100 g drobnego makaronu

  • pół czerwonej cebuli

  • 250 g pomidorków koktajlowych

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (waga po odcieku 125 g)

  • 1/3 pęczka natki pietruszki

  • 8 czarnych oliwek

  • 3 łyżki oliwy

  • sok z połowy cytryny

  • 1 czubata łyżeczka musztardy

  • sól i pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

DSC_8084

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.

2

DSC_8102

Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Oliwki kroimy w plasterki, pomidorki koktajlowe na pół, a natkę drobno siekamy.

3

DSC_8109

W misce umieszczamy fasolę i tuńczyka, pomidorki, oliwki, natkę.

4

DSC_8117

Oliwę łączymy z sokiem z połowy cytryny i musztardą przy pomocy łyżeczki. Doprawiamy dressing do smaku solą oraz pieprzem.

5

DSC_8136

Sałatkę polewamy powstałym dressingiem i delikatnie mieszamy.

:)

DSC_8125

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu