
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Ogórka obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy w drobną kostkę. Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych, miąższ kroimy w drobną kostkę. Cebulkę, pozbawione pestek chili i natkę pietruszki drobno siekamy.
W miseczce umieszczamy ogórka, pomidory, odsączoną kukurydzę, chili, cebulę i natkę pietruszki. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, mieszamy.
Sznycle z indyka lekko rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy je do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz oregano.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy sznycle z obu stron po kilka minut. Kiedy będą już dobre, wówczas na patelnię wbijamy jajka, przyprawiamy je solą i smażymy do preferowanego ścięcia żółtka.
Sznycle z indyka podajemy z jajkiem sadzonym oraz salsą z kukurydzy i świeżych warzyw.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej