
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- łatwe
Obieramy marchewki, pietruszkę, seler, jeden ząbek czosnku i wkładamy do garnka. Połowę cebuli przypalamy nad ogniem i dokładamy do garnka. Warzywa zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy ok. 1½ godziny. Doprawiamy do smaku.
W garnku podsmażamy pozostały pokrojony czosnek i zalewamy 500 ml bulionu warzywnego.
Do bulionu dodajemy zupę kalafiorową, łyżeczkę cynamonu i gotujemy przez kolejne 3 minuty, a następnie blendujemy na krem.
Pozostałą cebulę kroimy w piórka i karmelizujemy na oliwie z łyżeczką cynamonu, cukrem i octem. Krem podajemy z cebulą i szczyptą cynamonu.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej