Tradycyjna fasolka po bretońsku
Tradycyjna fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą do pyszne danie na szybko. Najlepszą fasolką do tej potrawy jest biała fasola – doskonale sprawdzi się fasolka z puszki, gdy chcemy odpowiedzieć na potrzeby naszej rodziny czymś smakowitym na szybko. Tradycyjnie fasolkę przygotowuje się z najlepszej fasolki z dodatkiem cebuli, czosnku, kiełbasy i boczku. Można również wykorzystać czerwoną fasolę, fasolę jaś, a nawet fasolę flażoletkę.
Fasolkę po bretońsku można zrobić z fasoli w puszki lub wykorzystując fasolę suchą. Fasolę suchą należy wcześniej namoczyć, przez co przygotowuje się ją dłużej. Można również zrobić pyszną fasolkę po bretońsku wege. Przepis jest bardzo prosty: wystarczy zastąpić mięso wędzonym tofu lub po prostu dodać aromatyczną wędzoną paprykę. To jeden z najpopularniejszych przepisów na naszym blogu kulinarnym.
Fasolka po bretońsku – ile kcal? Kaloryczność fasolki zależy od użytych składników. Sama fasolka uważana jest za produkt dietetyczny o wysokiej zawartości białka. To sprawia, że jest wyjątkowo sycąca. Jeśli chcemy, aby była dietetyczna, możemy przygotować fasolkę po bretońsku bez mięsa. Wegetariańska fasola po bretońsku zaskakuje smakiem.
Warto pamiętać o tym, że ważne są przyprawy, jakich użyjemy. Sprawdzi się tu sól i pieprz, ziele angielskie, papryka w proszku, kminek, liść laurowy, majeranek i chilli.
Doskonale pasuje też do fasolki świeża szałwia lub inne zioła – wypróbuj przepis na fasolkę po bretońsku z szałwią i fetą. Jeśli lubisz bardziej zdecydowane smaki, fasolka po bretońsku z dziczyzną i wędzonymi śliwkami na pewno Ci zasmakuje! Fasolka po bretońsku może być również pysznym dodatkiem do placków kartoflanych – zobacz przepis na placki z fasolką.
Napisz komentarz