Składniki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

fasolka po bretońsku z boczkiem składniki

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy delikatnie na maśle, dodając kolejno pokrojoną kiełbasę i boczek. Składniki smażymy na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Dodajemy fasolkę z sosem i dodajemy trochę wody.

Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Podajemy z pieczywem. 

FasolkaPobretońsku

•ᴗ• Apetyczna zupa pomidorowa podana w białym naczyniu, udekorowana świeżą pietruszką, z chrupiącym chlebem na desce do krojenia – idealny posiłek na każdą porę roku.
http://Puszka%20polskiej%20fasolki%20po%20bretońsku%20marki%20Bonduelle%20-%20szybki%20sposób%20na%20domowe%20smaki.

Polska Fasolka po Bretońsku

Polska fasolka po bretońsku to idealne rozwiązanie, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad lub gdy potrzebujesz szybkiego rozwiązania na danie na wyjazd. Pyszna, chrupiąca fasola w unikalnym sosie, do której wystarczy dodać ryż lub makaron, ewentualnie mięso lub kiełbasę, a zyskujesz pełnowartościowy, pyszny, niecodzienny posiłek gotowy w zaledwie chwilę.

Tradycyjna fasolka po bretońsku

Tradycyjna fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą do pyszne danie na szybko. Najlepszą fasolką do tej potrawy jest biała fasola – doskonale sprawdzi się fasolka z puszki, gdy chcemy odpowiedzieć na potrzeby naszej rodziny czymś smakowitym na szybko.  Tradycyjnie fasolkę przygotowuje się z najlepszej fasolki z dodatkiem cebuli, czosnku, kiełbasy i boczku. Można również wykorzystać czerwoną fasolę, fasolę jaś, a nawet fasolę flażoletkę.

Fasolkę po bretońsku można zrobić z fasoli w puszki lub wykorzystując fasolę suchą. Fasolę suchą należy wcześniej namoczyć, przez co przygotowuje się ją dłużej. Można również zrobić pyszną fasolkę po bretońsku wege. Przepis jest bardzo prosty: wystarczy zastąpić mięso wędzonym tofu lub po prostu dodać aromatyczną wędzoną paprykę. To jeden z najpopularniejszych przepisów na naszym blogu kulinarnym.

Fasolka po bretońsku – ile kcal? Kaloryczność fasolki zależy od użytych składników. Sama fasolka uważana jest za produkt dietetyczny o wysokiej zawartości białka. To sprawia, że jest wyjątkowo sycąca. Jeśli chcemy, aby była dietetyczna, możemy przygotować fasolkę po bretońsku bez mięsa. Wegetariańska fasola po bretońsku zaskakuje smakiem.  

Warto pamiętać o tym, że ważne są przyprawy, jakich użyjemy. Sprawdzi się tu sól i pieprz, ziele angielskie, papryka w proszku, kminek, liść laurowy, majeranek i chilli.  

Doskonale pasuje też do fasolki świeża szałwia lub inne zioła – wypróbuj przepis na fasolkę po bretońsku z szałwią i fetą. Jeśli lubisz bardziej zdecydowane smaki, fasolka po bretońsku z dziczyzną i wędzonymi śliwkami na pewno Ci zasmakuje! Fasolka po bretońsku może być również pysznym dodatkiem do placków kartoflanych – zobacz przepis na placki z fasolką.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Miska z soczewicą i serem feta na kolorowym tle, obok drewniana deska i przybory kuchenne.

Fasolka po bretońsku z szałwią i fetą

Sałatka w słoiku z soczewicą, szpinakiem i prażonymi orzechami, idealna na zdrowy lunch.

Sałatka z soczewicą i orzeszkami ziemnymi

Kiełbasy pieczone w sosie z warzywami – idealne danie na obiad.

Pieczona kiełbasa z kukurydzą i fasolą

Zobacz więcej takich przepisów