Your browser does not support JavaScript! Cytrynowa babka z fasoli z białą czekoladą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Cytrynowa babka z fasoli z białą czekoladą - Krok 1

Fasolę dokładnie płuczemy i miksujemy na gładko.

2

Cytrynowa babka z fasoli z białą czekoladą - Krok 2

Miękkie masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania.

3

Cytrynowa babka z fasoli z białą czekoladą - Krok 3

Do masy maślanej dodajemy mąkę kukurydzianą z proszkiem oraz zmiksowaną fasolę. Dokładnie mieszamy.

4

Cytrynowa babka z fasoli z białą czekoladą - Krok 4

Do ciasta dodajemy drobno posiekane 50 g białej czekolady, skórkę startą z cytryny i wyciśnięty sok. Mieszamy.

5

Cytrynowa babka z fasoli z białą czekoladą - Krok 5

Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy i pieczemy ok. 50 min. w 180℃ lub do „suchego patyczka”. Po wystudzeniu polewamy resztą roztopionej białej czekolady.

:)

Cytrynowa babka z fasoli z białą czekoladą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu