Świąteczne potrawy potrafią przywoływać miłe wspomnienia. Często nawet mamy swoje ulubione. Do klasyków kuchni polskiej należy – serwowany na Wielkanoc – żurek. Świąteczny przysmak najczęściej podawany jest z jajkami i białą kiełbasą. Czy można przygotować żur wegetariański bez mięsa? Czy odnalezienie tradycyjnego smaku tej zupy na zakwasie jest możliwe w wersji wege lub wegańskiej? Poznaj nasz sprawdzony przepis na żurek wielkanocny.
Sprawdzony przepis na żurek wielkanocny wegetariański
Wiele rodzin ma swój przepis na żur na Wielkanoc, do którego dodaje się różne dodatki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby budować własne, nowe tradycje. Jeśli lubisz smak tej świątecznej zupy na zakwasie, ale rezygnujesz z produktów odzwierzęcych w diecie, proponujemy sprawdzony przepis na żurek wielkanocny z dodatkiem karmelizowanej cebulki i jabłka oraz drobnej białej fasolki canellini, która zastąpi mięso. Taki żur wegetariański będzie równie pożywny i smaczny, bo dzięki dodatkowi strączków dostarczy pełnowartościowego białka. Przyprawy i nietypowe dodatki sprawią, że smak będzie prawdziwie odświętny.
Napisz komentarz