
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Tortellini gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty lub wg wskazówek na opakowaniu.
Z octu, miodu, oliwy, soli oraz pieprzu przygotowujemy sos do sałatki. Wszystkie składniki energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji.
Do sosu dodajemy drobno posiekane suszone pomidory.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Czarną fasolę osączamy z zalewy i płuczemy na sicie.
Do salaterki z sosem dodajemy szpinak, pomidorki, czarną fasolę oraz pierożki tortellini i mieszamy. Posypujemy startym parmezanem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej