
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Kukurydzę osączyć z zalewy. Paprykę pokroić w drobną kostkę, oliwki w plasterki, szczypiorek posiekać.
Sok z cytryny wymieszać z olejem, listkami oregano i tymianku. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowane składniki przełożyć do miski, wymieszać z dressingiem.
Do sałatki pokruszyć ser, delikatnie wymieszać.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej