Your browser does not support JavaScript! Sałatka kukurydziana z serem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka kukurydzy Bonduelle 212 ml (2×106 ml)

  • 30 g twardego sera solankowego

  • 8-10 czarnych oliwek

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 garść opłukanych i osuszonych listków szpinaku

  • 1 podłużnej czerwonej papryki

  • 1-2 gałązki oregano

  • 1-2 gałązki tymianku

  • Kilka gałązek szczypiorku

  • Sól i pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Sałatka kukurydziana z serem - Krok 1

Kukurydzę osączyć z zalewy. Paprykę pokroić w drobną kostkę, oliwki w plasterki, szczypiorek posiekać.

2

Sałatka kukurydziana z serem - Krok 2

Sok z cytryny wymieszać z olejem, listkami oregano i tymianku. Doprawić solą i pieprzem.

3

Sałatka kukurydziana z serem - Krok 3

Przygotowane składniki przełożyć do miski, wymieszać z dressingiem.

4

Sałatka kukurydziana z serem - Krok 4

Do sałatki pokruszyć ser, delikatnie wymieszać.

:)

Sałatka kukurydziana z serem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu