
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Ogórek obrać, pokroić razem z rzodkiewką w cienkie plastry. Fasolę osączyć z zalewy. Koperek posiekać.
Przygotować dressing. Sok z cytryny wymieszać z olejem i octem. Dodać drobno starty lub posiekany ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do miski przełożyć listki, ogórek, rzodkiewkę, fasolę i koperek. Delikatnie wymieszać.
Tuż przed podaniem polać przygotowanym dressingiem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej