
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 3 godz.
- łatwe
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy w wodzie na ok. 2 godziny. Kiedy napęcznieją, blendujemy je na gładką masę.
Blendujemy fasolę z jogurtem.
Do masy dodajemy masło, kakao oraz rodzynki i blendujemy.
Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 minut.
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią chłodny sernik.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej