
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Ugotować makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Paprykę pokroić w drobną kostkę. Szczypior i koper posiekać. Kukurydzę z groszkiem osączyć z zalewy.
Przygotowane warzywa wymieszać w misce z tuńczykiem.
W miseczce wymieszać majonez z jogurtem i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na spód muszli nakładać porcję sosu, następnie muszle wypełnić sałatką. Do momentu podania przechowywać w lodówce.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej