
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę, posypujemy papryką, solą i pieprzem, smażymy na patelni.
Ananasa obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
Ryż gotujemy na sypko.
Majonez, jogurt i przeciśnięte ząbki czosnku mieszamy na sos, doprawiamy solą i pieprzem.
Do mięsa, papryki i cebuli dodajemy ryż i kukurydzę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem, a wierzch posypujemy dymką.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej