
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Bryndzę miksujemy ze śmietaną na gładką masę.
Do zmiksowanego sera dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do sosu dodajemy osączony z zalewy groszek. Część odkładamy do dekoracji.
Gotowy sos dekorujemy posiekaną papryczką chili, natką pietruszki i odłożonym groszkiem.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej