
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Bakłażan kroimy w plastry i posypujemy solą. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasiepłuczemy, osuszamy papierem ręcznikowym i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy bakłażan. Pomidory kroimy na połówki.
Gotujemy komosę ryżową według przepisu podanego na opakowaniu.
Mieszamy komosę z pomidorkami i bakłażanem. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Italian mix gotujemy przez 4 minuty. Dodajemy do miski z komosą i warzywami.
Do miski dodajemy posiekaną dymkę oraz pokruszony ser feta.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej