Your browser does not support JavaScript! Danie meksykańskie z kurczakiem i czarną fasolą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Danie meksykańskie z kurczakiem i czarną fasolą - Krok 1

Na oliwie szklimy posiekaną cebulę i czosnek.

2

Danie meksykańskie z kurczakiem i czarną fasolą - Krok 2

Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Krótko smażymy, aż zacznie się lekko rumienić.

3

Danie meksykańskie z kurczakiem i czarną fasolą - Krok 3

Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Smażymy 5 minut.

4

Danie meksykańskie z kurczakiem i czarną fasolą - Krok 4

Całość zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy 10 minut.

5

Danie meksykańskie z kurczakiem i czarną fasolą - Krok 5

Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę oraz przepłukaną czarną fasolę. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy startym serem cheddar.

:)

Danie meksykańskie z kurczakiem i czarną fasolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu