
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Na oliwie szklimy posiekaną cebulę i czosnek.
Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Krótko smażymy, aż zacznie się lekko rumienić.
Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Smażymy 5 minut.
Całość zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy 10 minut.
Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę oraz przepłukaną czarną fasolę. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy startym serem cheddar.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej