
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na oliwie.
Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki.
I podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy pół puszki fasoli. Podgrzewamy ok 5 minut. Zmniejszamy temperaturę i wlewamy śmietanę. Chwilę podgrzewamy. Doprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na makaron wykładamy sos. Posypujemy parmezanem, posiekanymi orzechami i gałązką tymianku.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej