Your browser does not support JavaScript! Zupa z soczewicy z pomidorkami koktajlowymi - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 250 g pomidorków koktajlowych

  • 3 ziemniaki

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 gałązki świeżej pietruszki

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 1 cebula

  • 1½ litra wody

  • 1 łyżka oliwy

  • Sól, pieprz, ostra mielona papryka do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)


Przygotowanie

1

Zupa z soczewicy z pomidorkami koktajlowymi - Krok 1

Ziemniaki oraz włoszczyznę kroimy w kostkę, wrzucamy do wody, gotujemy.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z ząbkami czosnku. Dodajemy do wywaru. Zupę gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

3

Zupa z soczewicy z pomidorkami koktajlowymi - Krok 3

Następnie dodajemy soczewicę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Podgrzewamy kilka minut. Podajemy ze świeżą pietruszką.

:)

Zupa z soczewicy z pomidorkami koktajlowymi

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu