Składniki na ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe wstawiamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany por i czosnek, smażymy 4-5 minut. Odstawiamy do miseczki.
Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni (termoobieg).
Wyrośnięte ciasto na pizzę dzielimy na dwie części.
Układamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy na kształt okręgu. Palcem ściągamy ciasto z góry ze środka do połowy, formując serce. Naciągamy boki pizzy, aby było pełniejsze i ściągamy dół ciasta lekko w dół. Każdą pizzę smarujemy jedną łyżką mascarpone, solimy lekko i pieprzymy.
Dodajemy poszarpaną mozzarellę, warzywa, fasolę i suszone pomidory. Pizze pieczemy po 10 minut jedna po drugiej, nie na raz.
Napisz komentarz