
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, papryczkę chili w plasterki, czosnek i imbir drobno siekamy.
Warzywa podsmażamy 4 minuty na maśle klarowanym. Dodajemy umyte i wyczyszczone krewetki, kukurydzę oraz pastę curry, smażymy 3 minuty.
Następnie wlewamy mleko kokosowe z wodą, zmniejszamy płomień i gotujemy całość ok. 5 minut. Dorzucamy połowę kiełków, zupę przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, podgrzewamy jeszcze 3 minuty.
Gorącą zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz kiełkami.
Fasola Mung pochodzi z Azji i jest tam uprawiana od kilku tysięcy lat. Stamtąd rozprzestrzeniła się na sąsiednie rejony Azji, docierając na przełomie IX i X wieku n.e. do Afryki. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej