Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Kiełków fasoli Mung Bonduelle

  • 1 puszka Kukurydzy złocistej Bonduelle

  • 200 g krewetek tygrysich

  • 400 ml mleka kokosowego

  • 200 ml wody

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 cebula

  • ½ papryki

  • ½ papryczki chili

  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 1 łyżka żółtej pasty curry

  • Sok z ½ cytryny

  • Sól, pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Zupa kokosowa z krewetkami i kiełkami - Krok 1

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, papryczkę chili w plasterki, czosnek i imbir drobno siekamy.

2

Zupa kokosowa z krewetkami i kiełkami - Krok 2

Warzywa podsmażamy 4 minuty na maśle klarowanym. Dodajemy umyte i wyczyszczone krewetki, kukurydzę oraz pastę curry, smażymy 3 minuty.

Następnie wlewamy mleko kokosowe z wodą, zmniejszamy płomień i gotujemy całość ok. 5 minut. Dorzucamy połowę kiełków, zupę przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, podgrzewamy jeszcze 3 minuty.

4

Zupa kokosowa z krewetkami i kiełkami - Krok 3

Gorącą zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz kiełkami.

:)

Zupa kokosowa z krewetkami i kiełkami - Krok 4

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Czy wiesz, że...

Fasola Mung pochodzi z Azji i jest tam uprawiana od kilku tysięcy lat. Stamtąd rozprzestrzeniła się na sąsiednie rejony Azji, docierając na przełomie IX i X wieku n.e. do Afryki. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu