
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Na połowie oliwy przesmażamy pokrojoną w kostkę cukinię i por.
Zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut.
Całość miksujemy na krem i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na pozostałej oliwie przesmażamy fasolę z czosnkiem i tymiankiem. Gdy zacznie lekko pękać, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy starty parmezan. Dokładnie mieszamy, aby fasola pokryła się serem.
Jajka gotujemy na półmiękko i kroimy na połówki. Zupę podajemy z miksem fasoli i jajkiem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej